Kültür Sanat · 31 Ocak 2017 · 0

Prof. Azizov'a Rusya'da "Akademik Unvan" Ödülü Verildi

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılmasından sonra Rusya dışından ilk defa İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Heykel Bölümü öğretim üyesi Prof. Zakir Azizov, İmparatorluk Rusya Güzel Sanatlar Akademisi tarafından "Akademik Unvan" ödülüne layık görüldü.

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi üyelerinden oluşan senato tarafından "Akademik Ünvan" ödülüne layık görülenler belirlenirken bu yıl ödüle layık görülen Prof. Azizov, Rusya'da düzenlenen törenle ödülünü aldı.

Prof. Azizov, İNÜHABER'e yaptığı açıklamada, akademik ünvan ödülünün bilim adamlarına, sanatçılara, yazarlara verilen bir ödül olduğunu kendisinin de heykeltıraş alanında yaptığı çalışmalardan dolayı ödülü aldığını söyledi.

Diğer heykeltıraşlardan farklı çalışmalara imza attığını kaydeden Prof. Azizov, "Rusya'da bana dehasın dediler. Çünkü dünyada beş duyu organımızla algıladığımız dünyanın dışındaki olayları yapan sanatçı yok. Sadece ben onları yaptığım için bu sözü bana söylüyorlar" dedi.

Prof. Azizov, İmparatorluk Rusya Güzel Sanatlar Akademisi Senatosunda heykeltıraşlar, sanatçılar ve akademisyenlerin olduğunu dile getirerek, "Ödülün kimlere verileceğini onlar değerlendirip veriyorlar. Kurul sanatçıların yaptığı eserleri, faaliyetleri inceliyor. Ondan sonra ödülün kime verileceğini belirliyor. Yani tek bir kişi tarafından direk verilen bir ödül değil" diye konuştu.

-"Türk devletlerinde Akademik Ünvan Ödülünü SSCB'nin yıkılmasından sonra alan tek kişiyim"-

Akademik ünvanın en üst ünvan olduğunu kaydeden Prof. Azizov, şöyle konuştu:

"Bu  unvanı gösterince sınırlarda diplomatlara yapılan muamele yapılıyor .Bu unvanı alan kişi üst düzey bir kişi oluyor. Sovyetler Birliğinden sonra Türk devletlerinden tek alan kişi benim. Bana ilk defa sen aldın dediler. Aslında bana da verilmemesi lazımdı. Ben bir Kırgız vatandaşıyım, Türkiye'de çalışıyorum ve Rusya bu ödülü bana verdi. Bu ödülü heykeltıraş alanında yaptığım çalışmalardan dolayı verdiler. Türkiye'ye gelmeden önce de benim ABD ve Avusturalya'da heykeltıraşlarım vardı. Şimdide  var."

Prof. Azizov, "Akademik Ünvan" ödülünün 1750 yılından itibaren verilmeye başlandığını belirterek, "Sovyetler Birliği zamanında bu ödül verilmeye devam etmiş. Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonrada devam ediyor. O zamandan beri veriliyor. Bu ödülü tahmini olarak 200'den fazla kişi almamıştır. Çünkü herkese verilmiyor. Ayrıca her senede verilmiyor. Bana 2016 da takdim etmişlerdi. Fakat 2017'de bana teslim edildi" ifadelerini kullandı.

Bu tarz ödüllerin sanatçıyı sevindirdiğine değinen Prof. Azizov, "Bir sanatçı kendisinin taktir edilmesini ister. Paradan çok bunu ister. Benim kaliteli heykel yaptığımı Rusya taktir etmiş ve bana bu ödülü layık görmüş. Ayrıca bu konuda bencil olamamakta lazım. Yani dünyada ki bütün heykelleri ben yapacağım diye bir şey yok. Kaliteli heykel yapan herkes yapsın" diye konuştu.

Prof. Azizov, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ı makamında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

MUHABİR: Umut Buğrahan KUTLU-Onur KATIRCI

Etiketler